Архив новини
09.11.2015 Важно!! Публикувано е Ръководство за специалисти за избягване на най-честите грешки, допускани при обществени поръчки в проекти, финансирани от ЕС

Целта на Ръководството за специалисти е да се намалят или ограничат грешките, допускани най-често в обществените поръчки в проекти, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове в Европейския съюз. Ръководството съдържа общи препоръки за улесняване на изпълнението на оперативните програми и проектите в държавите -членки, съфинансирани по линия на фондове на ЕС. Всички проекти трябва да бъдат изпълнени в съответствие с приложимите правила за обществените поръчки и да гарантират икономическа ефективност, и лоялна конкуренция на единния пазар. Обществените поръчки представляват около 19 % от БВП на ЕС, което определя голямото им значение за целия ЕС. Обществените поръчки дават възможности за развитие и на предприятията, като по този начин се насърчават частните инвестиции, растежа и създаването на работни места на местно равнище.

Ръководството представя насоки за държавните служители, които участват в управлението на европейските структурни и инвестиционни фондове, като им помогне да избегнат честите грешки и да възприемат най-добрите практики, когато става дума за провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки. Въпреки че не осигурява правно тълкуване на директивите на ЕС, документът представлява полезен инструмент, като дава практически съвети за недопускане и избягване на най-честите грешки. Документът съдържа добри практики, примери от реалния живот, обяснения относно конкретни въпроси, казуси и образци, които могат да бъдат приложени във всички държави на ЕС.

Обществени поръчки - ръководство за специалисти

Обратно към списъка с Новини
 
Избрани новини