Архив новини
11.12.2015 Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството, г-жа Деница Николова откри Годишното информационно събитие на ОПРР

100% от ресурса на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще бъде обявен до края на следващата година, това обясни заместник –министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на УО на ОПРР, г-жа Деница Николова при откриване на конференцията. „Новост през настоящия програмен период е, че сменихме подхода на финансиране, така че две от приоритетните оси са изцяло интегрирани, тоест касаят фокусирано инвестиране в градовете“, допълни г-жа Николова. Това са Приоритетна ос 1, по която ще се финансират 39 големи града в страната, на стойност над 1,6 млрд. лв. и 207 млн. лв. по Приоритетна ос 2 за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 28 града града от периферните райони, поясни Деница Николова. Основна цел през предстоящата година ще бъде договаряне на целия обявен към настоящия момент ресурс, който е 70% от бюджета на програмата.

По секторните приоритетни оси ще бъдат вложени 225 млн. лв. в подкрепа на образователната инфраструктура, като до края на годината ще бъде обявен ресурсът за професионалните училища, а от началото на следващата година за финансиране ще могат да кандидатстват и ВУЗ-овете. По приоритетна ос 4 „Регионална здравна инфраструктура“ със 163 млн. лв. ще бъде подкрепена реформата в спешната помощ, каза Деница Николова. „Ще инвестираме в оборудването, ремонта и модернизацията на спешните центрове, с което се надяваме да намалим болничния прием“, обясни г-жа Николова. Конкретен бенефициент по тази ос ще бъде Министерство на здравеопазването.

По приоритетна ос 5 с над 100 млн. лв. ще бъдат подкрепени изграждането на социална инфраструктура и конкретно мерките за извеждане на деца, лишени от родителски грижи от институциите и осигуряването за тях на среда, близка до семейната, поясни още зам.-министърът. Остатъкът от ресурса ще бъде насочен към изграждането на центрове за настаняване на възрастните хора и осигуряване на социални услуги в общините, които ще бъдат и основен бенефициент по тази ПО. 

Приоритетната ос 6 „Регионален туризъм“ ще подкрепя и през този програмен период туристическата инфраструктура. Разликата с предходния период е, че ще се търси интегрираност на проектите и възможност за привличане на частни инвестиции чрез публично-частни партньорства. Финансирането ще бъде частично чрез безвъзмездна финансова помощ и с нисколихвено кредитиране.

Успяхме да убедим Европейската комисия, че инвестициите в пътната инфраструктура са важни за икономическото развитие на страната и защитихме 380 млн. лв. за финансиране на минимум 24 приоритетни пътни отсечки, които бяха определени като такива със специална методология, информира заместник-министърът. Те осигуряват свързаност към TEN-T коридорите и дават възможност за свързаност и допълват потенциала за икономически растеж, подчерта тя. Новото за всички приоритетни оси е, че за улеснение на бенефициентите, ускоряване на процедурите, както и по-голяма прозрачност, всички проекти ще бъдат подавани и отчитани по електронен път. Това ще намали разходите по кандидатстване и ще подобри цялостните системи за контрол върху процедурите.

Деница Николова отчете много добри резултати по ОП “Регионално развитие“ 2007-2013 г. за отминалия програмен период. Имаме наддоговаряне в размер на 105% от бюджета на програмата, както и 92% реално разплатени средства по проектите, съобщи тя. Равносметката е сключени 1108 проекта, от които 937 са приключени. Тъй като всеки от тях се състои от по минимум 5 обекта  можем да говорим за хиляди обекти на територията на страната.

Деница Николова благодари за съдействието на Националното сдружение на общините в Република България. Надявам се, че следващата година ще можем успешно да стартираме част от проектите и ще имаме първите реално усвоени от изпълнителите средства, каза в заключение тя.

 

 

 

Обратно към списъка с Новини
 
Избрани новини