Архив новини
10.08.2016 ВАЖНО! Анализ на заетостта относно допустимостта на разходите за заплати и възнаграждения на междинните звена

ВАЖНО! Анализ на заетостта относно допустимостта на разходите за заплати и възнаграждения на междинните звена, в рамките на процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-8.001

Управляващият орган на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 информира всички свои бенефициенти по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-8.001 „Бюджетна линия за 39 общини – бенефициенти по приоритетна ос 1 на ОПРР 2014-2020”,  че с оглед влизането в сила на  Постановление на Министерски съвет № 189 от 28 юли 2016 г.  за определяне на национални правила за допустимост на разходите по програмите, съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, за програмен период 2014-2020 г., настъпва промяна, отнасяща се до допустимостта на разходите за заплати и възнаграждения, за осигурителни вноски и за обезщетенията, изплатени от осигурителя за дните на временна неработоспособност съгласно Кодекса за социално осигуряване по линия на техническа помощ, а именно:

            Съгласно чл. 9, ал. (2) от Постановлението, в случаите, когато служители от звената по ал. 1 изпълняват и други дейности извън тези по чл. 9, ал. 5, 6 и 7, чл. 10, ал. 2 и чл. 11, ал. 1 от ЗУСЕСИФ, разходите за заплати и възнаграждения, за осигурителни вноски и за обезщетенията, изплатени от осигурителя за дните на временна неработоспособност съгласно Кодекса за социално осигуряване, се считат за допустими за финансиране по линия на техническа помощ в размер на процентно съотношение, определено чрез анализ на заетостта на звеното въз основа на годишното планиране на дейността му и при отчитане на утвърдените му функции във връзка с ЕСИФ. Съотношението се определя на годишна база и се утвърждава от ръководителя на бенефициента. Съотношението се изменя при изменение на някой от елементите на анализа.

В следствие на гореизложеното, бенефициентите следва  да съобразят, че в случаите, попадащи в хипотезата на чл. 9 ал. (2) от Постановлението, е необходимо да бъде разработен анализ на заетостта, от който да е виден размерът на процентното съотношение. За нуждите на коректното отчитане на извършените разходи за възнаграждение на междинните звена в рамките на процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-8.001 „Бюджетна линия за 39 общини – бенефициенти по приоритетна ос 1 на ОПРР 2014-2020” е необходимо при подаване на първо Искане за плащане,  за съответната календарна година, в което са отчетени разходи, попадащи в хипотезата на чл. 9, ал. (2) от ПМС № 189 от 28.07.2016 г., да бъде представян и утвърдения анализ на заетостта с видим размер на процентното съотношение за съответната година.

Обратно към списъка с Новини
 
Избрани новини