Архив новини
07.06.2018 Европейската комисия предложи България да получи близо 2.26 млн. евро от фонд „Солидарност“ за наводненията в Бургаска област

Европейската комисия е взела решение за отпускане на близо 2.26 млн. евро от фонд „Солидарност“ за преодоляване на щетите от наводненията в периода 25-30 октомври 2017 г. на територията на Област Бургас. Заявлението за отпускане на средствата беше подадено от България на 11.01.2018г. Предложението на Европейската комисия следва да бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС, което се очаква да се случи в началото на месец септември тази година.

Предоставените от фонд „Солидарност“ на ЕС средства ще допринесат за намаляване на разходите на държавата за възстановяването на основна обществена инфраструктура.

Като страна-членка на Европейския съюз Република България има право да получи подкрепа от фонд „Солидарност” за преодоляване на последиците от природни бедствия. До момента страната е кандидатствала за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от фонда за покриване на част от спешните мерки за справяне с последиците от три бедствия: двете наводнения от м. юни и края на м. юли 2014 г. и бедствието във връзка с тежките зимни условия от началото на 2015 г. Общата отпусната до момента помощ от ЕК, национален координатор на която е заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, е в размер на 36 млн. лв.

Обратно към списъка с Новини
 
Избрани новини