Архив новини
Еврокомисар Елиза Ферейра посети във Видин два проекта, реализирани по ОПРР 2014-2020 г.
09.06.2022 Еврокомисар Елиза Ферейра посети във Видин два проекта, реализирани по ОПРР 2014-2020 г.
Европейският комисар по сближаване и реформи, г-жа Елиза Ферейра, посети на 9.06.2022 г. град Видин, където разгледа финансирани от европейските фондове инфраструктурни обекти. При посещението си в града комисар Ферейра беше придружена от вицепремиера в оставка Гроздан Караджов и заместник-министъра на МРРБ и РУО на ОПРР 2014-2020 г., г-жа Деляна Иванова.

Развитието на инфраструктурата в България беше обсъдено по време на срещата, която е част от посещението на еврокомисаря в страната ни. Вицепремиерът в оставка представи плановете за доизграждане на магистрали и републикански пътища, необходимостта от рехабилитация на ВиК мрежата и нуждите на общините за финансиране на базисната инфраструктура.

В малките населени места все още живеят хора, много от които възрастни. Искаме да инвестираме и в последното село, каза Караджов. Разчитаме на европейските фондове за рехабилитация на водоснабдителни мрежи и пречиствателни станции, но те не са достатъчни, за да бъдат намалени загубите на вода, които на места сега достигат до 80-90%.

Вицепремиерът запозна комисаря по сближаване и с действията по създаване на фонд за инвестиции в общинска инфраструктура – четвъртокласни пътища и ВиК проекти.

Комисар Ферейра подчерта, че през следващите години страната ни ще има достъп до 17 млрд. евро, като средствата по линия на линия на Европейския фонд за регионално развитие дават големи възможности. Според нея обаче инвестициите трябва да се приоритизират, за да бъдат ефективни. Не може всичко да бъде направено наведнъж, а са необходими технически проекти и календар за тяхното изпълнение. Според нея, работейки заедно, общините могат да реализират по-устойчиви инвестиции.

Еврокомисарят сподели опита си в планирането и изпълнението на инфраструктурни проекти, но отбеляза, че трябва да се действа според конкретната ситуация в България.


Обратно към списъка с Новини
 
Избрани новини