Архив новини
УО на ПРР публикува Правила за структуриране на Звената и Комитетите за подбор по Приоритет 1 на ПРР 2021-2027
13.12.2022 УО на ПРР публикува Правила за структуриране на Звената и Комитетите за подбор по Приоритет 1 на ПРР 2021-2027

Управляващият орган (УО) на Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г. (ПРР) публикува „Правила за структуриране на Звената и Комитетите за подбор по Приоритет 1 на ПРР 2021-2027“.

В рамките на Приоритет 1 на ПРР ще се подкрепя изпълнението на Плановете за интегрирано развитие (ПИРО) на десетте големи градски общини: Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Видин, Велико Търново и Благоевград. Подкрепата се осъществява в съответствие с чл. 28 и 29 на Регламент (ЕС) 2021/1060 на Европейския парламент и на Съвета от 24 юни 2021 година за установяване на общоприложимите разпоредби за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд плюс, Кохезионния фонд, Фонда за справедлив преход и Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури, както и на финансовите правила за тях и за фонд „Убежище, миграция и интеграция“, фонд „Вътрешна сигурност“ и Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика (РОР – Регламента с общоприложимите разпоредби). В съответствие с чл. 29 от РОР компетентните териториални органи участват в подбора на операциите в изпълнение на териториалните стратегии, т.е. ПИРО.

За обезпечаване на техните функции, свързани с предварителния подбор на операции за изпълнение на ПИРО, които да получат финансиране по Приоритет 1 на ПРР, към всяка от 10-те общински администрации се създава Звено за подбор на проектни идеи, а с цел гарантиране на ефективното прилагане на принципа на партньорство при подбора на проектни идеи към всяка община ще функционира и Комитет за подбор на проектни идеи.

С цел осигуряване на унифициран подход и съответствие на подбора на операции по Приоритет 1 на ПРР с изискванията на програмата са разработени настоящите правила, които уреждат структурата и изискванията към състава на териториалните органи на общинско ниво. С публикуването им се отменя „Инструкцията за структуриране на звената и Комитетите за подбор в общините по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027“, публикувана от УО на 15.02.2021 г.



Обратно към списъка с Новини
 
Избрани новини